Den 10:e februari inträder drakens år i månkalendern. I Stockholm firas det med en rad aktiviteter på Östasiatiska museet, till exempel lejondans, teatern, konsert och bokkafé.
Enligt månkalendern (eller den kinesiska kalendern) infaller månens nyår när månen gått tolv varv runt jorden, vilket är någon gång mellan 21 januari och 20:e februari, i år den 10:e februari. Kalendern består av sextio år och varje år representeras av ett djur. Enligt buddhistisk tradition kallade Buddhas på sin dödsbädd (483 f.Kr.) till sig alla djuren för att ta farväl av dem, men bara tolv kom. För att hedra dem uppkallades åren efter dem. Först kom råttan sedan oxen (buffel i Vietnam), tigern, kaninen (katten i Vietnam), draken, ormen, hästen, fåret/geten, apan, tuppen, hunden och grisen. Efter tolv år börjar det om från början.
I Vietnam, Hongkong, Taiwan, Kina, Sydkorea och flera länder i Asien är nyårsfirandet årets största familjehögtid. Då reser människor från när och fjärran för att träffa sina familjer, umgås och äta gott. Barnen får gåvor i form av röda kuvert med pengar i, så kallade lyckopengar. Den röda färgen representerar lycka och välstånd i den östasiatiska kulturen. Kuverten är ofta smyckade med en bild av årets djur i den kinesiska zodiaken, denna gång en drake.
2024 infaller månens nyår lördagen den 10:e februari. Den som vill fira i Stockholm är välkommen till Östasiatiska museet samma dag 12:00–17:00. Där bjuder Långsjö teater på lejondans och en interaktiv akrobatisk och musikalisk föreställning, Apkungen. Bokförlaget Barnens Val anordnar bokkafé med tema Läsning från Östasien samt sagostund på svenska, vietnamesiska och japanska. Välkommen!